SnutterullenFilmskapargänget Snutterullen startade hösten 2003. Det var folk från Filmföreningen Kårrullen som bestämde sig för att ställa upp i filmtävlingen Snuttefilmen vid Linköping universitet.

Hittills har Snutterullen ställt upp i Snuttefilmen sju gånger. Första året 2004 var det filmen Projektorrum som blev nominerad som Bästa film. Året efter vann vi Publikpriset med Omega III som dessutom var nominerad för Bästa filmidé. Tredje året slutförde vi Interaktiva media-trilogin med filmen Fotogen. Den vann pris för Bästa film och Bästa foto samt var nominerad för Bästa skådis. Det fjärde året bestämde vi oss för att göra en mer typisk snuttefilm vid namn Studentjävlar!. Den vann Publikens pris och var nominerad i Bästa film och Bästa skådespelare.

Till 2008 hade Snutterullen fått en ny och ung laguppställning som skapade den skrämmande dokumentären Det mörka hotet. Filmen vann pris för Bästa filmidé och var dessutom nominerad för Bästa skådis. Året efter gjordes en till dokumentär. Denna gång med ett riktigt scoop - den annars så skygge ägaren av anrika filmbolaget Fartfilm AB ställde upp på en exklusiv intervju. Filmen Fartfilm - Ett filmbolags framfart blev nominerad för Bästa filmidé. Till sin sjunde film år 2010 kände Snutterullen att det var hög tid att undersöka en ny dimension. Den stereoskopiska 3D-filmen Interference blev resultatet. Den blev nominerad för Bästa film och Bästa filmidé.

Våra filmer har använt Snuttefilmen som en språngbräda för att sedan utökas och få en vidare distribution till filmfestivaler och tävlingar. Omega III vann största priset på SFV-festivalen 2007 och tävlade sedan i UNICA i Sydkorea där den fick en bronsmedalj. Övriga filmer har fått priser på lågbudgetfestivaler i bland annat Norge, Estland, Tyskland och England. Dessutom har vi skapat tre minutfilmer: Paws, Det sjunkna inseglet och Dracula - En simfoni i skräck. De två första av dessa har visats på Nyhetsmorgon på TV4. Fler filmer har gjort av i det närmaste samma gäng (till andra sammanhang än Snuttefilmen) men då har vi inte använt oss av namnet Snutterullen.

Namnet Snutterullen kommer från att alla Kårrullens mailinglistor innehåller ordet "rulle". När det bestämdes att vi skulle ställa upp i Snuttefilmstävlingen var det första som gjordes att en mailinglista för alla intresserade skapades - snutterullenlistan. När vi sedan skulle namnge laget kom vi inte på något bra namn utan det blev kort och gott Snutterullen, som kan ses som en förkortning av "Snuttefilmslaget från Kårrullen". Varje år har vi sedan funderat på att ändra namnet eftersom vi tycker det är lite fantasilöst. Vårt signum har alltid varit att göra nyskapande, fanasifulla och annorlunda filmer. Trots detta har vi inte kommit på något nytt namn på filmskapargänget så Snutterullen har blivit kvar. Namnet har nu blivit väl inarbetat även om det ibland medför missförstånd beroende på likheten med namnet på tävlingen.

De personerna som är med i Snutterullen har varierat lite genom åren. Gemensamt är att nästan alla har varit aktiva inom Kårrullen någon gång. Innan vi började göra film tillsammans var det bara ett par av oss som hade gjort film men vi har nu arbetat upp en stor erfarenhet hur man skapar kortfilmer fyllda av många ideer och snillrika lösningar. Många av de som har varit med i Snutterullen har därefter flyttat från Linköping men det finns en liten kärna personer som har varit med nästan varje år.

Snutterullen 2004


Snutterullen 2005


Snutterullen 2006


Snutterullen 2007


Snutterullen 2008

   

http://kg.stenb.org/snutterullen

Bilder och text copyright © 2004-2010 K-G Stenborg