Nyheter 2007

Gamla nyheter från 2007


I mitten av december fick jag ett erbjudande om att regissera en film i Film i Östs 3x3-satsning. Vi har tackat ja och filmen kommer spelas in under våren 2008. Läs en intervju med filmens manusförfattare här.
~

Onsdagen den 14 november är det Filmbaluns på Studiefrämjandet i Linköping. Då kommer vår 24-timmarsfilm från nOO-festivalen, som aldrig blev klar under tävlingstiden, få sin premiär. Filmen har den beskedliga titeln Grand Prix ...
~

Fotogen har tilldelats priset "Silver frame" på Euro-Filmforum Scandinavia 2007. Festivalen äger rum 2-3 november i Oslo, Norge.
Totalt finns det sex stycken Euro-Filmforum-festivaler som tillsammans täcker upp hela Europa. Fotogen har blivit uttagen att gå vidare från skandinaviska deltävlingen i Oslo till den stora finalen, Euro-Filmfestival.
~

Lördagen den 20 oktober kommer Fotogen att visas på The 5th International Festival of Non-professional Film Makers Tallinn på Estonian National Library, Tallinn, Estland. Sedan tidigare är det klart att Drivved visas inom den nordiska tävlingen på festivalen.
~

Under lördagen den 13 oktober spelades scener till piloten av Pappa i Paris in i Linköping. Jag var med och hjälpte till med ljud och andra uppgifter bakom kameran. Bakom filmen står Röd och Blå Filmproduktion som gjorde Frisbee förra sommaren.
~

Det gick bra för Östergötland på nOO-finalen den 29 september. Vår film Trollkarlens hatt vann Publikens val och Crazy Pictures vann stora 24-timmarsklassen! Grattis!
~

På lördag 29 september tävlar Trollkarlens hatt i nOO-festivalens final på Filmhuset i Stockholm. Filmen är Östergötlands bidrag i 9-timmarsklassen. Vi som gjorde filmen går under lagnamnet B-lagan.
Östergötlands bidrag i 24-timmarklassen är filmen Du döda mig som gjordes av Crazy Pictures.
~

Drivved har blivit uttagen för att representera Sverige i den Nordiska tävlingen som i år igen ingår i The 5th International Festival of Non-professional Film Makers Tallinn`2007. Filmfestivalen äger rum den 20 oktober.
~

Studentjävlar! gick tyvärr inte vidare till Novemberfestivalen.
~

På lördag den 15 september är det 101 - Östergötlands uttagning till Novemberfestivalen. Vi ställer upp med Studentjävlar! i tungviktsklassen. Filmtävligen är kl. 14.00 på Hörsalen i Stadsbiblioteket, Linköping. Dessutom visas då nOO-filmerna så det blir världspremiär på Trollkarlens hatt! Läs mer om det hela här.
~

För första gången har vi ställt upp i nOO-festivalen. Filmtävlingen startade klockan 9.00 lördagen den 1 september. På 9 timmar skapade vi sedan stumfilmen Trollkarlens hatt. Vi var enda tävlande lag i 9-timmarsklassen i Östergötland. Vi ställde dessutom upp i 24-timmarsklassen men tyvärr blev vår film inte klar i tid. Vi hoppas ändå kunna visa den vid något senare tillfälle.
I 9-timmarsklassen var förutsättningarna:
  • Tema: Bättre begagnad
  • Tre platser: Ett kök, plats med staket, en trappuppgång
  • Tre föremål: Tejp, en raggsocka, ett paraply
I 24-timmarsklassen var förutsättningarna:
  • Tema: En liten gåva är bättre än ett stort löfte
  • Tre platser: En helig plats, ett garage, en arbetsplats
  • Tre föremål: En tältpinne, joggingskor, pommes frites
~
Under fredagen den 17 augusti filmade vi en ny minifilm - Äppelskrott. Några korta kompletteringar togs sedan den 21 augusti. Premiär blir det på Studiefrämjandet i Linköping, torsdag 23 augusti klockan 18.30.
~

För andra året i rad har vi blivit utvalda att representera Sverige i UNICA-festivalen. Det är Drivved som fått äran att tillsammans med fyra andra filmer tävla för Sverige i festivalen som går i Liptovský Mikuláš, Slovakien den 1 till 9 september. Läs mer om festivalen här.
~

Onsdagen den 1 augusti kunde vi så avsluta inspelningen av Raggmunk. Problem med regn gjorde att inspelningen varade några dagar längre än planerat. Nu finns det nästan 30 timmar material som skall klippas ner till den beräknade längden på 28 minuter.
~

Den 21 juli är det inspelningsstart på vår nya novellfilm. Den har ännu ingen titel men går under arbetsnamnet Raggmunk. Inspelningen kommer vara intensiv och hålla på i en dryg vecka. Det blir vår första film i HDV-format.
~

Projektorrum har blivit uttagen till Festival der Nationen i Ebensee, Österrike den 17-23 juni.
~

På fredag den 1 juni är det premiär på novellfilmen Frisbee som några av oss var med och spelade in under sommaren 2006. Galapremiären är på Elsas hus i Linköping. Läs er om filmen på Röd & Blå Filmproduktion.
~

Måndagen den 28 maj spelade vi in minifilmen Fina fisken. Det tog bara fyra timmar från det att skådespelarna fick manuset tills den var färdiginspelad. Önskar alla filminspelningar var så snabba. Premiär blir det redan den 31 maj på Studiefrämjandet i Linköping.
~

Som förfilm till Kårrullens visning av Little Miss Sunshine den 21 maj visas Studentjävlar!.
~

Vår komedi Omega III har blivit tilldelad Silver Plus AwardThe British International Amateur Film Festival 2007. BIAFF hålls den 20-22 april i Kent, Storbritannien. Filmen är schemalagd att visas efter klockan 16.30 lördag den 21 april.
~

Trailern till Drivved fungerar även som en minutfilm. Den ställer upp i Scandinavian Photos Minutfilmstävling som i år har temat vägval. Det hela äger rum under Foto & Video mässan på Elmia, Jönköping den 30-31/3. Trailern kan även ses här.
~

På onsdag 28/3 visar Filmstudion Cinemax Studentjävlar! som förfilm till visningen av Being Julia på Länsmuseet, Linköping klockan 18.30.
~

Det gick bra för oss på SFV-festivalen. Både Fotogen och Drivved fick silvermedalj i amatörklassen. Så vi har gjort årets båda näst bästa amatörfilmer, eller hur man nu skall uttrycka det hela. Dessutom fick Drivved ett diplom för Bästa foto. För att se alla pristagare och läsa motiveringar, gå till prislistan.
~

Lördagen den 24/3 äger SFV-festivalen 2007 rum på Brew House i Göteborg. Vi har med två filmer som visas på eftermiddagen ca kl. 14.50. Dels visas då Drivved och dessutom är det premiär på långa versionen av Fotogen. Läs mer om de filmer som visas här.
~

Premiären av Drivved gick bra och det var omkring hundra personer i den stora salongen under visningen. Trots att filmen håller ett lågt tempo och humorn ibland än nästan för underfyndig uppskattade publiken det hela. Som en kort förfilm visade vi Dracula - En simfoni i skräck som även den fick bra respons från publiken.
~

Vår nya 20-minutersfilm Drivved har premiär måndagen den 5/3 klockan 20.30 på Forumteatern i Nationernas hus, Linköping. Studentbioföreningen Kårrullen visar först filmen Kvinnor offside klockan 19.00. Vill man bara se Drivved är det gratis och dessutom öppet för allmänheten. Långfilmen Kvinnor offside är 90 min lång så kom till Forumteatern klockan 20.30 för att se Drivved! Teasertrailern till Drivved kan ses här.
~

Jurygudarna var inte riktigt med oss under Snuttefilmens galasittning men vi fick Publiken pris! Att de över 700 personerna som såg Studentjävlar! på snuttefilmsvisningarna tyckte den var bäst av filmerna känns väldigt bra. Tack!
~

Det gick bra på snuttefilmsvisningen för Studentjävlar! trots problem med ljudet. Filmen blev nominerad för priset Bästa film och Ingrid Ivarsson blev nominerad som Bästa skådis. Roligast var ändå att publiken verkligen uppskattade filmen och mer eller mindre skrattade konstant. På lördag 24/2 är det galasittning med prisutdelning.
~

På onsdag den 21 februari går Snuttefilmen 2007 av stapeln på Filmstadens stora salong i Linköping. Vår nya film Studentjävlar! får då premiär.
~

Inspelningen av vår nya snuttefilm är i full gång. På fredagkvällen den 12/1 spelade vi in en stor festscen med närmare tjugo småroller/statister. I år siktar vi på att göra en mer vanlig snuttefilm, den hade till och med undertiteln En typisk snuttefilm i ett tidigt skede. Filmen kommer att heta Studentjävlar! och vi hoppas att publiken kommer att gilla den trots skillnaden mot våra tidigare snuttefilmer.
~

Innan julen 2006 släpptes videomarathonfilmerna från tävlingen i november i en 3-discars dvd-utgåva. Den kan köpas här. Tyvärr är det så att det bara är på de tolv filmerna som blev nominerade som det anges vilka som är upphovsmännen. Filmerna fick inte heller innehålla eftertexter och det försvårar det hela ytterligare. Om ni vill se vår film utan att behöva titta igenom alla hundra filmerna så kan ni gå direkt till skivan som kallas "DVD 1/2" och filmen A023. En liten varning om utgåvan dock, det är bara en av skivorna som är fastsatt i fodralet. Övriga skivor ligger inklämda i ett litet pappfodral, så det är ingen lyxutgåva direkt.


Publikens val-vinnare på nOO, 2007-09-29
Foto Victor Danell


Vårt nOO-bidrag Trollkarlens hatt, 2007-09-01


Äppelskrott, 2007-08-17


Inspelning av Raggmunk 2007-07-29


Sofie, Ida och flyttkillarna 2007-07-25


Filmning från fönster, Raggmunk 2007-07-25


Filmteamet Raggmunk 2007-07-25


Inspelning på Cafe Com Inn 2007-07-25


Nattvandring Raggmunk 2007-07-23


Hemma hos Jonas, Raggmunk 2007-07-23


David, Raggmunk 2007-07-21


Ida, Raggmunk 2007-07-21


Jonas och Sofie, Raggmunk 2007-07-21


Inspelning av Raggmunk 2007-07-21


Inspelning av Fina fisken 2007-05-28


Snuttefilmensvisningen 2007-02-21
Foto Marianne Svensson


Inspelning av Studentjävlar! 2007-01-12
Foto Marianne Svensson


Studentjävlar som capsar 2007-01-12
Foto Marianne Svensson

   

http://kg.stenb.org/nyheter

Bilder och text copyright © 2004-2008 K-G Stenborg